پاسخ به سولات رایج در مورد سرطان پستان
توجه نمایید که سوالات زیر در مورد فردی است که سرطان ارثی پستان دارد و ارثی بودن سرطان وی، با تست ژنتیکی ثابت شده است، کاربرد دارد و در مورد سرطان پستان فامیلی، صدق نمیکند.
آیا دخترم مبتلا به بیماری میشود؟
- اگر که فردی سرطان ارثی داشته باشد و این امر با آزمایش ژنی تأیید شده باشد نیمی از فرزندان فارغ از زن یا مرد بودن این جهش ژنتیکی را دریافت میکنند. بنابراین پاسخ به این سؤال این است که بله 50 درصد ممکن است ژن مستعد کننده به فرزند انتقال داده شود. البته همانطور که گفته شد سرطان پستان ارثی، از نوع نادر است و در کمتر از 10 درصد مبتلایان دیده میشود.
آیا ممکن است فرزند پسرم به این بیماری یا سرطان دیگری مبتلا گردد؟
- همانطور که در سوال قبلی ذکر شد توارث ژن مستعد کننده، وابسته به جنس نیست بنابراین انتظار میرود 50 درصد از پسران نیز این ژن را به ارث ببرند. حال سؤال اینجاست که چرا مانند دختران ریسک سرطان پستان این افراد بالا نیست. باید گفت یکی از فاکتورهای مهم در این بیماری هورمونهای استروژنی است که شیوع بیماری را در زنان بالا میبرد.
آیا بیماری دیگری ممکن است برای من اتفاق بیافتد؟
- بله احتمال بروز بیماریهای دیگر محتمل است. در این میان احتمال ابتلای پستان سمت مقابل و همچنین تخمدانها وجود دارد. در صورت وجود جهش ژنی، گاهی این احتمال در مورد سرطان پستان سمت مقابل تا 60 درصد و در تخمدانها تا 40 درصد افزایش مییابد.
چقدر احتمال دارد فرزند من این بیماری را به ارث ببرد؟
- همانگونه که قبلاً ذکر شد چون الگوی توارثی به صورت غالب است بنابراین 50 درصد فرزندان این ژن را به ارث میبرند.
آیا راهی وجود ندارد که صاحب فرزندی شوم که مانند من مبتلا نشود؟
- روشی وجود دارد که سلولهای جنسی پدر و مادر را در محیط آزمایشگاهی لقاح میدهند و چند رویان در محیط آزمایشگاهی بوجود میآورند. زمانی که رویانها هنوزدر حد چند سلول میباشند، یک سلول خارج میشود و از نظر توالی مورد بررسی قرار میگیرد و فقط رویانی که فاقد جهش ژنتیکی است به مادر تلقیح میگردد.
همانگونه که ذکر شد در فردی که جهش ژنتیکی در یکی از ژنها مستعد کننده سرطان دارد، خطر ابتلا به سرطان پستان نسبت به افراد عادی تا حدود 60 درصد افزایش مییابد. در این بین اگر فرد یکبار به بیماری مبتلا شده باشد دلیلی بر کاهش خطر ابتلای سرطان پستان مقابل نخواهد بود و خطر 60 درصدی پستان مقابل باقی خواهد ماند. همچنین احتمال بروز سرطان تخمدان تا 40 درصد تخمین زده میشود. بنابراین بررسی ژنتیکی در افراد مبتلا و خانواده ایشان اهمیت فراوانی خواهد داشت.
بنابراین به طور خلاصه دوباره تأکید میشود :
- بیش از 90 درصد سرطانهای پستان از نوع غیرارثی هستند.
- در صورت وجود نشانه های ارثی بودن حتماً باید به متخصص ژنتیک جهت بررسی احتمال ارثی بودن بیماری و وجود موارد مستعد به بیماری مراجعه کرد.
- فرد مبتلا به جهت احتمال مجدد به بیماری مشابه (پست مقابل) یا مرتبط (تخمدان) حتماً به پزشک معالج خود برای اقدامات پیشگیرانه مراجعه نمایید.
- فرد غیرمبتلا نیز به پزشک معالج خانواده (فردی که اعضای دیگر را با بیماری مشابه درمان نموده است) جهت اقدامات بعدی مراجعه کند.
- به علت اینکه اقدامات پیشگیرانه قبل از شیوع بیماری است و این بیماری قابل کنترل است میبایست با حفظ خونسردی بهترین اقدام انجام گردد.
روش پیگیری در بیماران دچار سرطان پستان
تمامی زنانی که درمان سرطان پستان آنها به اتمام رسیده است باید خودشان پستان مبتلا یا بستر آن پوست اطراف محل پستان برداشته شده و پستان سمت مقابل را به صورت دورهای مثلاً ماهی یکبار معاینه کنند. بیماران در سه سال اول پس از اتمام درمان باید هر سه تا شش ماه یکبار به پزشک معالج خود مراجعه کنند و معاینه شوند. سال چهارم و پنجم هر شش ماه تا یکسال و از سال ششم به بعد مراجعهی سالیانه کافی است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: ماموگرافی چیست؟
بیماران باید سالانه ماموگرافی و معاینه زنان انجام دهند. در منابع علمی ذکر شده است که لازم است معاینات به دقت انجام شود و اگر نتایج معاینات خوب باشد، نیاز به بررسیهای اضافی مانند آزمایش خون، انجام عکس ریه، سونوگرافی، اسکن استخوان، سی تی اسکن و پت اسکن نیست مگر اینکه بیمار متوجه علامت خاصی شود مانند کمردرد یا سرفه های طولانی که در این موارد برای ارزیابی مربوطه آزمایشات مورد نیاز درخواست میشود.
البته طبیعی است که بدلیل نگرانی از عود بیماری ممکن است بیمار تمایل داشته باشد با فواصل کوتاه چک آپ شود حتی بعضی بیماران مثلاً درخواست میکنند هر سه ماه یکبار سی تی اسکن انجام دهند که کار درستی نیست. همانطور که گفته شد در منابع علمی بیشتر از همه بر معاینه و علایم بالینی تأکید دارند تا بررسیهای تشخیصی مکرر و علت این امر هم این است که پس از انجام درمانهای اولیه اگر عودی پیش آید تشخیص عود در مرحله ابتدایی یا کمی با تأخیر در روند بیماری و روشهای درمانی آن تأثیر بارزی ندارد.
چون درمانها ممکن است بیماران را در معرض پوکی استخوان قرار دهد، پزشک ممکن است برای بیمار کلسیم و ویتامین ـ د تجویز کند و در صورت لزوم آزمون تراکم استخوان درخواست کند.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رایج ترین انواع سرطان سینه و علائم و نشانه های آنها
تاریخ انتشار : 1401-12-29تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
کدام مبتلایان به سرطان سینه باید شیمی درمانی شوند؟
تاریخ انتشار : 1400-01-19تاریخ بروز رسانی : 1403-08-25 -
نقش استرس در ابتلا به سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-07-07تاریخ بروز رسانی : 1402-06-13 -
ارتباط بین سندروم متابولیک و سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1401-07-09تاریخ بروز رسانی : 1402-11-03 -
چرا افراد چاق در معرض سرطان سینه قرار دارند؟
تاریخ انتشار : 1399-12-10تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19
نظرات کاربران درباره این مطلب :علی پوربابایی [ 1402-05-19 ]
ایا خانمی هردوپستا ن درطی پنج سال تخلیه نماید ایا بعد از ان احتمال عود درجای دیگر است وازنظر ژنتیکی منفی باشد
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .