نقش ارث در ایجاد سرطان سینه
معمولاً 5 تا 10 درصد کل سرطانها ارثی هستند. این نکته شامل انواع سرطانها از جمله سرطان پستان نیز میگردد. به طور کلی یافتن اینگونه موارد توسط متخصصین ژنتیک نه تنها اهمیت بسیاری در تعیین میزان خطر در افراد مبتلا دارد بلکه میتواند افراد پرخطر خانواده را شناسایی کند و از انتقال جهش شناخته شده به نسلهای بعدی و در نتیجه ابتلای آنها به بیماری جلوگیری نماید. یکی از این بیماریها سرطان پستان ارثی میباشد. سرطان پستان به عنوان یک بیماری شایع در میان بانوان اهمیت بسیاری دارد.
بار دیگر تأکید میشود که همه سرطانها ژنتیکی هستند یعنی به دنبال تغییرات در ژنها ایجاد میشوند ولی فقط حدود 5 الی 10 درصد آنها ارثی هستند و تنها به فرزندان منتقل میشوند و اغلب آنها به فرزندان منتقل نمیشوند. بنابراین حدود 90 الی 95 درصد سرطانها ارثی نیستند و قابل انتقال به فرزندان نمیباشند این انواع سرطان در اثر موارد دیگری مانند عوامل محیطی و غیره بوجود میآیند. درصدی از سرطانها، از نوع فامیلی هستند یعنی فامیل نزدیک فرد مبتلا، مختصری بیشتر از افراد عادی جامعه امکان ابتلا به سرطان را دارد.
بنابراین به تفاوت معنی واژههای «ژنتیک»، «ارثی» و «فامیلی» باید توجه داشت.
دکتر سید محمد رضا حکیمیان فلوشیپ جراحی سرطان با دانش بالا و تجربه سالها کار در ارتباط با سرطان پستان قادر به تشخیص این بیماری بوده و آماده ارائه خدمات درمانی به شما عزیزان می باشند. شماره تماس : 36294896 - 031
سرطان پستان ارثی
یافتن مواد ارثی در میان بیماران به سرطان پستان اهمیت بسیاری دارد. بسیاری از بیماران فارغ از اینکه خود مبتلا به بیماری هستند نگران ابتلای فرزندانشان به بیماری مشابه میباشند. به طور کلی هر خانمی تا سن 80 سالگی با احتمال حدود 80 درصد ممکن است به سرطان پستان مبتلا شود. امروزه بسیاری از فاکتورهای خطر مانند کاهش فعالیت فیزیکی، افزایش وزن، مصرف داروهای استروئیدی و عدم شیردهی و مصرف عوامل سرطانزا مانند الکل و سیگار سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان میشوند.
یکی دیگر از این عومل خطر را میتوان در نوع ارثی این بیماری دید. همانگونه که قبلاً ذکر شد، هر ژن که معمولاً به صورت جفت میباشد مسئول توارث یک صفت میباشد. ژنهایی در رابطه با سرطان پستان شناسایی شده اند که در اثر ایجاد جهش، فرد را مستعد سرطان پستان میگردانند. این جهش معمولاً یا برای اولین بار زمانی که سلول ایجاد کننده جنین در زمان لقاح تشکیل میگردد اتفاق میافتد و یا از سلولهای جنسی پدر یا مادر به فرزند میرسد.
بنابراین تمامی سلولهای بدن حاوی این جهش هستند. به همین دلیل، برای بررسی آن از تمامی سلولهای بدن میتوان استفاده کرد. از نظر عملی راحتترین سلولها لنفوسیتهای خون هستند که با استفاده از یک خونگیری ساده به دست میآیند. لنفوسیتها نوع گلبول سفید هستند.
البته در مورد افرادی که نمونه گیری تازه در مورد آنها امکانپذیر نیست. (مثلاً افراد فوت شده) میتوان از قسمت حاوی بافت سالم بلوکهای پارافینه استفاده شود. این نمونهها معمولاً در حین عمل جراحی و نمونه برداری تشخصی تهیه میگردد و توسط بخش پاتولوژی پردازش میگردد و میتواند سالها بعد مورد استفاده قرار گیرد. این نمونهها چندین سال در آزمایشگاه پاتولوژی نگهداری میشوند.
چه زمانی مشکوک به وجود سرطان ارثی در یک خانواده میشویم؟
موارد تاثیرگذار در ابتلا به سرطان پستان ارثی
موارد زیر شرایطی هستند که ممکن است نشان دهنده سرطان پستان ارثی باشند. همانطور که گفته شد، اینموارد صرفاً احتمال ابتلا را مطرح میکنند و لازم است در این حالتها از مشاوره ژنتیک راهنمایی گرفت و در صورت نیاز بررسیهای تکمیلی را انجام داد :
- ابتلای بیماری، در سنین جوانتر از سن شایع آن باشد. معمولاً این بیماری در بانوان 45 سال به بالا اتفاق میافتد بنابراین اگر فرد جوانتر از این سن مبتلا به بیماری گردد میبایست به مشاور ژنتیک مراجعه نماید.
- ابتلای بیش از یک نفر از اعضاء خانواده به سرطان مشابه (مثلاً سرطان پستان) و یا سرطان مرتبط (مانند سرطان تخمدان) البته در صورت وجود هر نوع سرطان در میان اعضای خانواده یعنی در صورتی که بیش از یک نفر مبتلا وجود داشته باشد میبایست به متخصص ژنتیک مراجعه نمود.
- وجود نوع غیرعادی بیماری مثل ابتلای عضو مرد خانواده به سرطان پستان و یا وود چند تومور اولیه در پستان که به آن چند کانونی گفته میشود.
- ابتلا به بیماری در هر دو پستان به طور همزمان یا با فاصله زمانی (شامل عود بیماری نمیباشد).
- ابتلا به سرطانهای اولیه دیگر به صورت همزمان و یا با فاصله زمانی (البته این مسائل شامل انتشار بیماری به دیگر اعضاء بدن یا عود بیماری نمیباشد).
در صورت وجود یک یا چند مورد از موارد فوق، بیمار میبایست جهت تعیین احتمال ابتلای خود و اعضاء خانواده به متخصص ژنتیک مراجعه نماید.
معمولاً متخصصین ژنتیک پس از انجام مشاوره و رسم شجره نامه در صورت صلاحدید اقدام به بررسی جهش بر روی ژنهای مستعد کننده ابتلا به سرطان پستان مینماید. شایعترین ژنهایی که مورد بررسی قرار میگیرند ژنهای سرطان پستان 1 و 2میباشند که به اختصار BRCA2 و BRCA1 نامیده میشود. کلیه کدهای ژنتیک فرد مبتلا از نظر جهش مورد بررسی قرار میگیرند و اگر جهش وجود داشته باشد بیماری ارثی نیست و نیازی به بررسی سایرین نداریم ولی اگر جهش ایجاد کننده بیماری وجود داشته باشد، در مرحله بعد کلیه افراد مرتبط در خانواده برای وجود و یا عدم وجود جهش زنتیکی مورد بررسی قرار میگیرند.
بدین معنی که در افراد دیگر خانواده نیاز به بررسی کامل نیست و فقط همان ناحیهای که در فرد مبتلا جهش در آن مشاهده شده مورد بررسی قرار میگیرد. نکته دیگر این که برای اعضای خانواده بر اساس توارث در شجره نامه غربالگری انجام میگردد. مثلاً اگر فردی مبتلا باشد برای بررسی خواهرزاده ها ابتدا خواهر بیمار مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت عدم وجود جهش در وی نیازی به بررسی فرزندانش نمیباشد.
امروزه ماموپلاستی یا جراحی ترمیمی پستان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا، همچنین دستگاه های مجهز و مدرن انجام میشود. این جراحی به منظور ایجاد زیبایی و ترمیم معایب پستان صورت میگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درباره نئوپلاسم یا تومور پستان در زنان بیشتر بدانید
تاریخ انتشار : 1401-03-30تاریخ بروز رسانی : 1402-06-18 -
روشهای جایگزین همراهی با درمانهای پزشکی در کنار درمان سرطان پستان در ایران
تاریخ انتشار : 1402-07-29تاریخ بروز رسانی : 1403-05-08 -
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپی
تاریخ انتشار : 1403-07-07تاریخ بروز رسانی : 1403-07-08 -
آیا مصرف قرص های ضد بارداری با سرطان پستان ارتباط دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-12-15تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
لزوم غربالگری سرطان سینه در زنان بالای 40 سال
تاریخ انتشار : 1402-04-31تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27
نظرات کاربران درباره این مطلب :مائده طالبی [ 1402-08-13 ]
امسال متوجه شدم کنسر سینه دارم وعمل کردم ولی تا جایی که اطلاع دارم نه مادر نه خاله نه خواهر سابقه نداشته تا خاله مادر ومادربزرگ مادر دلیلش چی میتونه باشه ُسی وهفت ساله هستم
لعیا مرادی [ 1402-08-04 ]
الان یه مدت هست که احساس درد در هر دو سینه ام دارم و وقتی مواد خوراکی مثل کلم می خورم این درد بیشتر میشه و زمانی که چای سبز مصرف می کنم درد تسکین پیدا می کنه
لعیا مرادی [ 1402-08-04 ]
الان یه مدت هست که احساس درد در هر دو سینه ام دارم و وقتی مواد خوراکی مثل کلم می خورم این درد بیشتر میشه و زمانی که چای سبز مصرف می کنم درد تسکین پیدا می کنه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .