ارتباط بین سندروم متابولیک و سرطان پستان
سرطان دومین عامل شایع مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و سومین عامل مرگ در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران است. سرطان سینه یک نوع از سرطان است که از محل پستان آغاز شده و در صورت پیشرفت می تواند به سایر نقاط بدن منتشر شود و زندگی فرد مبتلا را تهدید کند.
طبق تحقیقات و پژوهش های انجام شده، بین سرطان پستان و سندروم متابولیک ارتباط مثبتی وجود دارد. در ادامه این مقاله به بررسی ارتباط میان سندروم متابولیک و سرطان پستان به صورت دقیق تر می پردازیم.
سندروم متابولیک چیست؟
سندروم متابولیک به گروهی از اختلالات گفته می شود که اگر باهم رخ دهند، سبب افزایش احتمال بروز یک سری از عوارض از جمله خطر بیماری قلبی، سکته، دیابت نوع دو و به ویژه سرطان پستان می شوند. این اختلالات شامل موارد زیر می شوند:
- فشارخون بالا
- قند خون بالا
- چربی بالای دور کمر
- سطوح غیرطبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید خون
همچنین بخوانید: چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند؟
توجه کنید که وجود یکی از اختلالات ذکر شده، به معنای ابتلا به بیماری سندروم متابولیک نیست؛ بلکه به این معناست که خطر ابتلا به بیماری های جدی، برای فرد بیش تر خواهد بود. بدیهی است که وجود تعداد بیش تری از این اختلالات در یک فرد، احتمال ابتلا به عوارض مذکور را به طور معناداری افزایش می دهد. به عبارتی دیگر، سندروم متابولیک که با نام سندروم مقاومت به انسولین نیز شناخته می شود، به صورت چاقی شکمی، دیس لیپیدمی، قند خون ناشتای بالا و فشار خون بالا توصیف می شود.
ارتباط میان سندروم متابولیک و سرطان پستان
همانطور که پیش تر ذکر شد، بررسی مقالات و نتایج مطالعات نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان پستان در خانم ها، در افراد مبتلا به بیماری سندروم متابولیک بالاتر است و از این رو لازم است اقداماتی جهت کاهش این خطرات در گروه های در معرض خطر انجام شود که در ادامه به ذکر تعدادی از آن ها می پردازیم.
در بیماران مبتلا به سرطان سینه، سندروم متابولیک به دنبال چاقی، زندگی کم تحرک و دریافت شیمی درمانی ، شدت می یابد. آمارها نشان می دهند که در زنان مبتلا به سندروم متابولیک، احتمال بروز سرطان پستان 17 درصد، احتمال بازگشت و عود مجدد سرطان سینه 3 برابر و مرگ در اثر سرطان سینه 2 برابر بیش تر از زنانی است که به سندروم متابولیک مبتلا نیستند.
آیا می توان گفت ورزش و تحرک کافی برای این افراد کمک کننده است؟
در یک پژوهش انجام گرفته توسط دکتر کریستینا دیلی و تیمش، مشخص شد که میزان بروز سندروم متابولیک در خانم هایی که ورزش نکرده بودند، 80 درصد بود و این میزان در خانم هایی که ورزش کردند به 15 درصد کاهش یافته بود.
همچنین آن دسته از خانم هایی که ورزش کرده بودند، چربی بدن خود را کاهش داده و ماهیچه بدست آوردند، خطر ابتلا به بیماری قلبی را پایین آوردند، فشار خون به میزان 15 درصد کاهش یافت و میزان چربی مفید خون یعنی اچ دی ال 50 درصد افزایش داشته است.
این آمار و ارقام به خوبی نشان می دهد که انجام ورزش مناسب، نقش پررنگی در کمک به این دسته از بیماران دارد. به طوری که دکتر دیلی می گوید: ورزش یک فرمی از دارو و درمان است.
چه راه های دیگری برای مدیریت این بیماری وجود دارد؟
- کاهش وزن: می توان گفت کاهش ۷ تا ۱۰ درصدی وزن بدن، مقاومت به انسولین و فشار خون را کاهش می دهد و همچنین احتمال ابتلا به دیابت را کم تر می کند. دقت کنید که لازم است که این کاهش وزن حفظ شود.
- داشتن یک رژیم غذایی مناسب: داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل مصرف کافی سبزیجات، میوه ها، غلات کامل با فیبر بالا و پروتئین فاقد چربی و محدودیت مصرف ماءالشعیر شیرین شده با شکر، الکل، نمک، شکر و چربی به خصوص چربی اشباع و ترانس، می شود، در کنترل و بهبود بیماری بسیار کمک کننده است.
- پرهیز از سیگار کشیدن: علاوه بر تاثیری که ترک سیگار، بر بهبود سلامتی عمومی فرد دارد؛ پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات، در کنترل هردو بیماری سرطان پستان و سندروم متابولیک تاثیر قابل توجهی دارد.
- سبک زندگی سالم: کاهش یا مدیریت استرس، فعالیت بدنی کافی، مراقبه و عبادت، یوگا و... باعث بهبود سلامت جسمی و روحی بیمار می شود.
امروزه ماموپلاستی یا جراحی ترمیمی پستان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا، همچنین دستگاه های مجهز و مدرن انجام میشود. این جراحی به منظور ایجاد زیبایی و ترمیم معایب پستان صورت میگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سندرم درد پس از جراحی سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1402-02-07تاریخ بروز رسانی : 1403-05-16 -
مبتلایان به سرطان سینه چقدر عمر میکنند؟
تاریخ انتشار : 1401-03-16تاریخ بروز رسانی : 1403-07-21 -
توصیه های غذایی برای سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-10-26تاریخ بروز رسانی : 1403-08-13 -
پورت گذاری و کاربرد آن در شیمی درمانی برای مبتلایان به سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1401-08-12تاریخ بروز رسانی : 1403-09-14 -
نتیجه تحقیقات درباره سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .