اهمیت تغذیه خوب در طول درمان سرطان پستان
سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. از هر ۸ زن در ۱ نفر سرطان پستان تشخیص داده می شود و ۱ در ۵ از آن هایی که تشخیص داده می شوند، زیر ۵۰ سال دارند. اگر شما فردی هستید که در زمان پس از یائسگی هستید یا اضافه وزن دارید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است، پس باید وزن مناسبی داشته باشید، و برای این مهم باید رژیم غذایی و ورزش مناسب شرایط خود را داشته باشید، پس در ادامه با ما باشید تا مواد غذایی مناسب رژیم غذایی در سرطان پستان را به شما معرفی کنیم. در آخر هم به درست یا غلط بودن برخی خوراکی ها و ارتباط آن ها با سرطان پستان می پردازیم.
اهمیت رژیم غذایی متعادل در بیماران مبتلا به سرطان پستان
داشتن تغذیه سالم برای همه افراد حائز اهمیت است، اما وقتی به سرطان پستان مبتلا هستید باید آگاهی بیشتری در مورد چگونگی نحوه تغذیه خود داشته باشید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل در حین و بعد از درمان سرطان سینه می تواند تا حد زیادی با بالا رفتن کیفیت زندگی بیماران و کنترل بیشتر بیماری کمک کند.
مواد غذایی که به آن ها اشاره می کنیم می توانند یک رژیم غذایی متناسب را شکل دهند که از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری کنند:
- تنوع وسیعی از میوه و سبزیجات رنگی مانند سیر، پیاز، زنجبیل، سویا، هویج، کلم، جعفری، فلفل دلمه ای، خانواده کلم و مورینگا (مخصوصا ریشه های این گیاه که البته باید زیر نظر پزشک مصرف شود)
- غذا های سرشار از فیبر مانند غلات کامل، حبوبات و انواع لوبیا
- مصرف شیر و لبنیات کم چرب و ترجیحا پروبیوتیک
- غذا های غنی از ویتامین D
- مواد غذایی بخصوص ادویه جات با خواص ضد التهابی مانند زردچوبه که از رشد سرطانی سلول ها جلوگیری می کند.
- چای سبز با خواص آنتی اکسیدانی فراوان به جای نوشیدنی های کافئینه
- استفاده از مواد غذایی ارگانیک و نه مکمل
- مطالعه ای روی ۹۱۰۰۰ زن نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات (حدود دوسوم) می تواند تا ۱۵ درصد ریسک پیشرفت سرطان سینه را کاهش دهد. محققین مصرف روزانه حدود ۸ تا ۱۰ سروینگ از میوه و سبزیجات در روز را توصیه می کنند. در کنار خواص دیگر، میوه و سبیزجات غنی از کارتنوئید و فلاونوئید ها هستند که خواص پزشکی بی شماری دارند.
تغذیه و سرطان پستان
تغذیه سالم، برای برخورداری از یک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است. بسیاری از بیماری ها و ناتوانی ها، در صورت توجه به وضعیت غذایی قابل پیشگیری یا کنترل هستند.
هم اکنون وجود یک رابطه قوی بین رژیم غذایی و برخی انواع سرطان کاملاً آشکار شده است. تخمین زده می شود که بیش از یک سوم سرطان ها به عادات غذایی ما ارتباط داشته باشند. عادات غذایی افراد همچنین می توانند بر چگونگی مبارزه بدن با بیماری ها، تأثیر بگذارند. به طور کلی عواملی چون رژیم پر چربی، پر کالری، چاقی، مصرف الکل و سیگار احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند، در حالی که مصرف سبزیجات و میوه های تازه، املاح و ویتامین های خاص و انجام فعالیت های بدنی و ورزش می توانند احتمال بروز این بیماری را کاهش دهند. بر طبق نظر سازمان جهانی بهداشت با استفاده از برنامه های تغذیه ای صحیح می توان ابتلا و مرگ و میر ناشی از سرطان را تا ۲۰% کاهش داد.
همچنین بخوانید: توصیه های غذایی برای سرطان سینه
در این مبحث شما با ارتباط سرطان ها بخصوص سرطان پستان با تغذیه و چگونگی یک تغذیه سالم آشنا خواهید شد.
-
مواد غذایی
بدن ما برای حفظ حیات به چهار دسته مواد غذایی نیاز دارد. این ۴ دسته عبارتند از:
- گوشت و جانشین های آن ها
- لبنیات
- میوه جات و سبزیجات
- نان و غلات و حبوبات
این چهار دسته مواد غذایی به همراه آب از کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و املاح تشکیل شده اند که برای رشد و بقای انسان کاملاً ضروری هستند. وظیفه مواد مغذی در بدن عبارت است از: تأمین انرژی لازم برای ادامه حیات، رشد و ترمیم بافت ها و تنظیم فرآیند های بدن.
ارتباط بین تغذیه و سرطان ها (خصوصا سرطان پستان)
می دانیم که در بروز سرطان ها مجموعه ای از عوامل ژنتیکی و محیطی دخالت دارند. میزان بروز بعضی از انواع سرطان ها مانند سرطان روده، نسبت به ۱۰۰ سال قبل بسیار افزایش یافته است. از سوی دیگر در افرادی که از کشوری به کشور دیگر مهاجرت می کنند، میزان بروز سرطان پس از چند نسل تغییر کرده و مشابه میزان بروز آن در جمعیت کشور جدید می شود. علت این موضوع را تغییر در عادات زندگی و تغذیه ای سنتی مهاجرین و جایگزینی روش های زندگی و غذایی کشور جدید، می دانند.
عوامل محیطی زیادی در بروز برخی سرطان های خاص در برخی از نقاط دنیا دخالت دارند. تعدادی از این عوامل شناخته شده ترند، مثل مصرف توتون و تنباکو و استعمال دخانیات. همچنین عادات غذایی افراد و میزان فعالیت بدنی آن ها که از روش زندگی آن ها ناشی می شود در نقاط مختلف دنیا متفاوت است. روش زندگی هر جمعیت را اقتصاد، فرهنگ، تاریخ، سنت و مذهب آن ها مشخص می کند. پیشرفت های اقتصادی در جهان، تغییرات زیادی را در عادات غذایی مردم و میزان فعالیت بدنی آن ها ایجاد کرده است. این تغییرات منجر به افزایش بروز برخی از انواع سرطان شده است. سرطان روده بزرگ، پروستات و پستان نمونه بارزی از این سرطان ها است.
از سوی دیگر، مراحل تبدیل مواد غذایی در صنایع غذایی به صورت مراحل آماده سازی و روش های ضد عفونی غذا، مثل تهیه غذا های کنسروی و منجمد یا غذا هایی با ماندگاری طولانی، از عوامل دیگر در افزایش بروز برخی سرطان هاست. نوع و میزان غذا های مصرفی، روی تعادل انرژی در بدن، وزن و حتی ظریف ترین مراحل سلولی مثل مراحل تکثیر سلول و ژن ها اثر می گذارد و به این ترتیب می تواند مستقیماً سلول ها را مستعد سرطانی شدن کند یا به عکس در پیشگیری از سرطان کمک نماید.
نکات کاربردی تغذیه ای برای بیماران مبتلا به سرطان پستان
- رژیم همراه با کنترل چربی ( کاهش) و کنترل کالری مفید است .
- پروتئین های بدون چربی مصرف کنید .
- ماهی -گوشت مرغ- جگر- مواد حاوی امگا ۳ مانند : ماهی سالمون - آب به مقدار کافی- افزایش تعداد وعده ها و میان وعده ها و کاهش حجم غذا در هر وعده
- افزایش مصرف تمام فیتوکمیکال ها از میوه ها و سبزی ها- فیبر، شیر کم چرب، حتما یک پیاله عدسی یا لوبیا در کنار غذایی که میخورید استفاده کنید.۶ سهم غلات- زردچوبه - گیاه قاشقک ( گیاهی از خانواده نعناء ) عصاره این گیاه ۱ تا ۲ گرم در روز- چای سبز- میوه های رنگارنگ بخصوص انگور، آجیل، تخمه آفتابگردان- گیاه خار مریم - آب کلم- آلو و هلو- آب میوه طبیعی و تازه ماش و لوبیا
- در صورت بروز اسهال، باید برنامه مرتبط با آن نیز تجویز شود.
- تأمین ۲۵% انرژی از چربی و ۲۵ گرم از فیبر در هر روز را رعایت کنید.
- قارچ ، فلفل (کپسایسین، مولکولی که مزه تند را به موادغذایی مانند فلفل می بخشد، می تواند سلول های سرطانی را از بین ببرد.)
- قهوه: ۱ فنجان در روز
- خانواده کلم: سبزیجات خانواده شب بو (یا کلم یا چلیپاییان ، شامل بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل (فندوقی)، نوعی کلم چینی بنام bok choy، و کلم پیچ استفاده کنید.
- غذا های با فیبر بالا استفاده کنید: شامل جو، بلغور، عدس، نخود فرنگی، کنگر فرنگی، خرما و تمشک
- گردو ممکن است رشد سرطان سینه را خنثی کند.
- روغن زیتون: آنتی اکسیدان ها روغن زیتون و اسید اولئیک ( چربی غیر اشباع تک )، رشد سلول های بد خیم را سرکوب کرد.
- در حدود ۸ اونس از روغن ماهی ( ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن ) در هفته بخورید.
- جوانه ها و آجیل
- گوجه فرنگی وگریپ فروت، هویج، زردآلو، سیب زمینی شیرین و دیگر میوه ها و سبزیجات نارنجی رنگ (مصرف رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی بر سطح هورمون هایی که در تنظیم متابولیسم چربی و قند نقش دارند، اثر مثبت دارد.)
- سویا، توفو، شیر سویا و سوپ میسو حاوی فیتواستروژن هستند (با پزشک هماهنگی کنید تا با دارو ها تداخل نداشته باشد).
در صورت جراحی :
- پودر پروتئین یا شیر خشک به وعده های غذایی اضافه کنید.
- پنیر رنده شده به سبزیجات، سیب زمینی، برنج و سالاد اضافه کنید.
- تنقلات با پروتئین بالا مانند بادام، بادام زمینی و پنیر بخورید.
محدودیت ها :
- آب میوه های صنعتی- سیگار- نوشیدنی های الکلی- چاقی - عطر، ادوکلن و اسپری های ضد عرق شیمیایی
- دریافت چربی ( اشباع شده یا اشباع نشده )
- سرخ کردن، کباب کردن و مصرف غذاهای دودی شده و نمک سود شده.
- گوشت قرمز حداکثر ۶۰ تا ۹۰ گرم در روز یعنی به اندازه سه تکه گوشت خورشتی استفاده شود، بقیه نیاز بدن باید از طریق گوشت مرغ تامین شود.
پستان از بافت چربی و بافت غددی تشکیل شده است که توسط پوست احاطه شده اند و روی عضله جدار قفسه سینه قرار میگیرد. گاهی کمبود بافت سینه باعث سایز کوچک آن میشود که در بعضی از بانوان ممکن است احساس ناخوشایندی ایجاد کند. در این موارد بواسطه افزایش سایز سینه با پروتز پستان احساس اعتماد به نفس و رضایت بیشتری در فرد ایجاد میشود.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نقش ارث در ایجاد سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-03-04تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
آیا سرطان پستان همیشه متاستاز می دهد؟
تاریخ انتشار : 1401-12-13تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
چالش های ازدواج در زنان مبتلا به سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1401-11-19تاریخ بروز رسانی : 1403-10-07 -
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپی
تاریخ انتشار : 1403-07-07تاریخ بروز رسانی : 1403-07-08 -
راههای طلایی تشخیص سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1401-01-14تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .