درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپی
ایمونوتراپی سرطان سینه، به عنوان یکی از پیشرفته ترین روشهای درمانی در دنیای پزشکی، نقش مهمی در بهبود بیماران مبتلا به این نوع سرطان ایفا میکند. ایمونوتراپی، با استفاده از سیستم ایمنی بدن، تلاش میکند تا سلولهای سرطانی را شناسایی و نابود کند، بدون اینکه به سلولهای سالم آسیبی برساند. این روش نوین درمانی، نسبت به روشهای سنتی مانند شیمیدرمانی و پرتودرمانی، دارای عوارض جانبی کمتر و کارایی بیشتری است. با توجه به پژوهشهای انجام شده، ایمونوتراپی میتواند موجب افزایش طول عمر بیماران و بهبود کیفیت زندگی آنها شود. در این مقاله، به بررسی روشهای مختلف ایمونوتراپی، مزایا و چالشهای آن در درمان سرطان سینه خواهیم پرداخت.
ایمونوتراپی چیست؟
یکی از روش های نوین برای درمان سرطان سینه ، ایمونوتراپی است. این روش نوعی درمان بیولوژیک است.درمان بیولوژیک، شیوه درمانی است که از موارد تشکیل دهنده ارگانیسم های زنده برای درمان سرطان استفاده می کنند، به این صورت که در ایمونوتراپی سیستم ایمنی بدن به صورت کلی مورد حمایت و تقویت قرار می گیرد تا توانایی مقابله با سلول ها و توده های سرطانی پستان را داشته باشد.
اهمیت ایمونوتراپی
از اهداف اصلی ایمونوتراپی در درمان سرطان و دلایل استفاده از آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توقف یا کاهش رشد تومور اولیه و متاستازها
- برای سرطان غیر قابل جراحی، از متاستاز جلوگیری می کند.
- برای جلوگیری از عود بعد از جراحی
- افزایش اثربخشی سایر درمانها ( شیمی درمانی ، پرتودرمانی )
چه زمانی ایمونوتراپی سرطان سینه انجام میشود؟
در مراحل اولیه سرطان، با تومورهای بزرگ قابل برداشت، ممکن است پزشک داروهای ایمونوتراپی را قبل از جراحی و همراه با شیمی درمانی تجویز کند. در نتیجه این اقدام به کاهش اندازه تومور و تسهیل عمل کمک میکند. همچنین در مواردی که پزشک قصد انجام عمل جراحی برای برداشتن تومور سینه را نداشته باشد، از ایمونوتراپی برای کنترل بیماری استفاده میشود. همچنین از رشد و گسترش بیشتر تومور در سراسر بدن جلوگیری میکند. این گزینه در مراحل پیشرفته سرطان با متاستاز فعال یا در صورت امتناع از درمان جراحی به هر دلیلی استفاده می شود. در مراحل پیشرفته سرطان نیز ایمونوتراپی با شیمی درمانی، درمان هورمونی و پرتودرمانی ترکیب میشود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: عوامل ایجاد درد پستان
انواع ایمونوتراپی سرطان سینه
در روش ایمونوتراپی برای اثر گذاری بر قسمتهای مختلف سیستم ایمنی برای ازبین بردن سلول های سرطانی از داروهایی ترکیبی استفده می کنند، گاهی اوقات اینها داروهای کارخانهای هستند، گاهی اوقات داروهایی هستند که به صورت جداگانه و با استفاده از سلولهای ایمنی بدن خود بیمار ساخته میشوند. به طور کلی انواع ایمونوتراپی عبارتند از:
- مهارکننده های چک پوینت ایمنی Immune checkpoint inhibitors، مهارکنندههای ایمن پوینت داروهایی هستند که از پنهان شدن تومور در برابر حملات طبیعی سیستم ایمنی جلوگیری میکنند. این نوع مهار کننده ها به این صورت عمل می کنند که اولین سلولهای بدخیم در غده پستانی را شناسایی کرده و از بین میبرند و از ایجاد تومورها جلوگیری میکنند. متأسفانه، یک تومور میتواند نشانههای بدخیمی را پنهان کند و به عنوان بافت سالم ظاهر شود، مهار کننده ها می توانند بازدارندههای ایست بازرسی پاسخ ایمنی را تشخیص داده و حذف کنند. این گروه شامل داروهای ضد مولکول های مختلف تومور از جمله مهارکنندههای PD-1 یا PD-L1، مهارکنندههای CTLA-4 است.
- درمان انتقال سلول های T، این روش درمانی توانایی طبیعی سلول های T را برای مقابله با سرطان افزایش می دهد. پسلول های ایمنی در این روش از تومور شما گرفته می شوند. آنهایی که بیشترین فعالیت را در برابر سرطان دارند، در آزمایشگاه انتخاب شده یا تغییر داده شده اند تا بهتر به سلول های سرطانی حمله کرده، در دسته های بزرگ رشد کرده و از طریق سوزن به رگ تزریق شوند.
- آنتی بادی های مونوکلونال Monoclonal antibodies، نوعی پروتئین در سیستم ایمنی که در آزمایشگاه ایجاد شده، آنتی بادی های مونوکلونال نام دارد که برای اهداف خاص روی سلول های سرطانی طراحی شده اند. برخی از آنتی بادی های مونوکلونال سلول های سرطانی را علامت گذاری می کنند تا توسط سیستم ایمنی بدن بهتر دیده شوند و از بین بروند. چنین آنتی بادی مونوکلونالی نوعی روش ایمونوتراپی است.
- واکسن های درمانی Treatment vaccines، واکسن ها از طریق تقویت پاسخگویی سیستم ایمنی بدن به سلول های سرطانی، علیه سرطان عمل می کند.
- تعدیل کننده های سیستم ایمنی بدن Immune system، تعدیل کننده ها پاسخ ایمنی بدن را در برابر سرطان افزایش می دهند. برخی از این عوامل بر قسمت های خاصی از سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارند، در حالی که برخی دیگر به روشی کلی تر بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارند.
کاربردهای ایمونوتراپی سرطان سینه
آنتی بادیهایی که در ایمونوتراپی سرطان سینه مورد هدف قرار میگیرند، این موارد هستند:
- پرتوزوماب (Pertuzumab): یک آنتی بادی مونوکلونال که مسیر سلولهای سرطانی HER2 (نوع خاصی از سرطان سینه) را هدف میگیرد.
- ساکیتوزوماب گویتکان (Sacituzumab govitecan-hziy): یک ترکیب دارو- آنتی بادی که مسیر TROP-2 را مورد هدف قرار میدهد.
- تراستازوماب دروکستان (Trastuzumab deruxtecan): یک ترکیب دارو- آنتی بادی که داروهای کشنده را به تومور رسانده و آنها را کاملا تخریب میکنند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: علت ایجاد توده در سینه
مزایا ایمونوتراپی سرطان سینه
- یکی از بهترین روش های درمانی مکمل در کنار سایر روش های درمانی است. مثلاً در برخی از موارد این روش را در کنار شیمی درمانی به کار می گیرند و روند درمان را بهبود می بخشند.
- ایمنی درمانی نسبت به سایر روش های درمانی از عوارض کمتری برخوردار است؛ زیرا که در این روش درمانی صرفاً سیستم ایمنی بدن مورد هدف است و عوارض چندانی در پی ندارد.
- بعد از انجام این روش درمانی احتمال این که دوباره سلول های سرطانی شکل بگیرند و این بیماری مجدد بازگشت داشته باشند بسیار کم است.
معایب ایمونوتراپی سرطان سینه
ایمونوتراپی می تواند منجر به بروز عوارضی شود که بیشتر آن ها زمانی ظاهر می شوند که سیستم ایمنی که برای فعالیت علیه سرطان تقویت شده است، به سلولها و بافتهای سالم خود بدن نیز حمله می کند. به صورت کلی عوارض ایمونوتراپی عبارتند از:
- درد
- ورم
- زخم
- قرمزی
- خارش
- التهاب و جوش
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع توده های خوش خیم پستان
آینده ایمونوتراپی در سرطان سینه
آینده ایمونوتراپی سرطان سینه بسیار امیدوارکننده به نظر میرسد، زیرا پیشرفتهای اخیر در این زمینه نوید بخش درمانهای مؤثرتر و هدفمندتر است. با توجه به توانایی ایمونوتراپی در تحریک سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و مبارزه با سلولهای سرطانی، این روش به عنوان یک گزینه درمانی مهم در کنار شیمی درمانی و پرتودرمانی مطرح شده است. تحقیقات اخیر نشان میدهد که ترکیب ایمونوتراپی با دیگر روشهای درمانی میتواند نتایج بهتری در بیماران مبتلا به سرطان سینه ایجاد کند. علاوه بر این، با توسعه بیومارکرهای جدید و شناسایی بهتر خصوصیات ژنتیکی تومورها، ایمونوتراپی میتواند به طور دقیق تری برای هر بیمار شخصی سازی شود. بنابراین، آینده ایمونوتراپی سرطان سینه نه تنها بهبود نتایج درمانی، بلکه افزایش کیفیت زندگی بیماران را نیز نوید میدهد.
نتیجه گیری
در نتیجه ایمونو تراپی سرطان سینه، روشی بیولوژیک به منظور افزایش تولید سلولهای ضد سرطان یا تقویت سلولهای ایمنی می باشد که می تواند در درمان این بیماری موثر باشد. برخلاف روشهای رایج درمان سرطان، این روش، سلولهای سرطانی را به طور مستقیم هدف قرار نمیدهد و با تقویت ایمنی بدن موجب بهبود سرطان میشود. این درمان جای پیشرفت بسیاری دارد و امید است تا در آینده بهعنوان درمان قطعی با عوارض کمتر برای درمان انواع سرطانها استفاده شود. درمان سرطان کار راحتی نیست اما مراجعه و مشاوره با پزشک متخصص و با مهارت در این زمینه می تواند نتایج کسب شده از روند درمان را ارتقا دهد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تغییرات نوک سینه از نشانه های سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-12-03تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
تغذیه در دوران شیمی درمانی برای مبتلایان سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-01-29تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
نقش ارث در ایجاد سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-03-04تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
مبتلایان به سرطان سینه چقدر عمر میکنند؟
تاریخ انتشار : 1401-03-16تاریخ بروز رسانی : 1403-07-21 -
بهترين زمان انجام پرتو درمانی در سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-01-31تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .