کارسینوم مجاری شیری درجا چیست؟
کارسینوم مجرای شیری درجا (Ductal carcinoma in situ) وجود سلول های غیر طبیعی در داخل مجرای شیر پستان است و اولین شکل سرطان سینه در نظر گرفته می شود. DCIS غیر تهاجمی است، به این معنی که از مجرای شیر پخش نشده و خطر تهاجمی شدن آن پایین می باشد. در ادامه به علائم و راه های درمان این بیماری می پردازیم.
علائم کارسینوم مجاری شیری درجا
کارسینوم مجاری شیری درجا معمولاً علائمی ندارد. با این حال، گاهی اوقات می تواند علائمی مانند:
- ترشح خونی از نوک پستان
- وجود یک توده در پستان
- برخی از افراد مبتلا به کارسینوم مجاری شیری درجا نوعی بثورات (برآمدگی) درگیر در نوک پستان دارند که به بیماری پاژه نوک پستان معروف است. این بیماری از نوک پستان آغاز می شود و ممکن است به سایر نواحی پستان نیز انتشار یابد.
همچنین بخوانید: کارسینوم داکت های شیری
تشخیص کارسینوم مجاری شیری درجا
مشخص نیست که چه چیزی باعث کارسینوم مجاری شیری درجا می شود. DCIS زمانی شکل می گیرد که جهش های ژنتیکی در DNA سلول های مجرای پستان رخ می دهد. جهش های ژنتیکی باعث می شوند سلول ها غیرطبیعی به نظر برسند، اما سلول ها هنوز توانایی خروج از مجرای سینه را ندارند. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به کارسینوم مجاری شیری درجا را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه شخصی بیماری خوش خیم پستان، مانند هیپرپلازی آتیپیک
- داشتن اولین بچه بعد از 30 سالگی
- اولین قاعدگی قبل از 12 سالگی
- شروع یائسگی بعد از 55 سالگی
- سابقه خانوادگی سرطان سینه
- هرگز باردار نبوده
- افزایش سن
کارسینوم مجاری شیری درجا معمولاً در ماموگرافی به عنوان بخشی از غربالگری سرطان سینه یا برای بررسی توده پستان، یافت می شود و به صورت خوشه های کوچکی از کلسیفیکاسیون ها ظاهر شده که اشکال و اندازه های نامنظم دارند.کارسینوم مجاری شیری درجا به شکل نقاط سفید لکه مانندی از نمک های کلسیم هستند که به آن ها کلسیفیکاسیون می گویند. کلسیفیکاسیون می تواند به دلیل DCIS باشد. با این حال، همه کلسیفیکاسیون ها DCIS نیستند. بسیاری از زنان با افزایش سن دچار کلسیفیکاسیون های خوش خیم (نه سرطانی) در سینه های خود می شوند. اگر کلسیفیکاسیون دارید، ماموگرافی های بیشتری انجام می شود تا کلسیفیکاسیون ها را با جزئیات بیشتری ببینید. گاهی اوقات سونوگرافی نیز انجام می شود.
اگر کلسیفیکاسیون ها به وضوح خوش خیم نباشند، برای کمک به تشخیص، بیوپسی پستان با هدایت تصویر انجام می شود. در اینجاست که نمونه هایی از بافت پستان با استفاده از ماموگرافی برای کمک به تعیین موقعیت دقیق کلسیفیکاسیون ها گرفته می شود. گاهی اوقات از سونوگرافی استفاده می شود اما کمتر رایج است. این به عنوان یک روش سرپایی انجام می شود، بنابراین بزودی می توانید آن را ترک کنید. اگر متوجه تغییری در سینه خود شدید، مانند یک توده، ناحیه ای از پوست چروکیده یا غیرعادی، ناحیه ضخیم شده زیر پوست یا ترشحات نوک سینه ، با پزشک خود در میان بگذارید.
طبقه بندی کارسینوم مجاری شیری درجا
کارسینوم مجاری شیری درجا بر اساس شکل ظاهری سلول ها و با توجه به تفاوت و سرعت رشد آن ها با سلول های طبیعی، در زیر میکروسکوپ طبقه بندی می شوند. DCIS به صورت زیر درجه بندی می شود:
- درجه پایین: سلول های سرطانی بیشتر شبیه سلول های طبیعی پستان هستند و معمولاً به کندی رشد می کنند.
- درجه متوسط: سلول های سرطانی کمتر شبیه سلول های طبیعی پستان هستند و سریع تر رشد می کنند.
- درجه بالا: سلول های سرطانی با سلول های طبیعی پستان متفاوت به نظر می رسند و ممکن است به سرعت در حال رشد باشند.
راه های درمان کارسینوم مجاری شیری درجا
در حالی که کارسینوم مجاری شیری درجا یک بیماری اورژانسی نیست، اما نیاز به ارزیابی و در نظر گرفتن گزینه های درمانی دارد. درمان ممکن است شامل جراحی حفظ پستان همراه با پرتو یا جراحی برای برداشتن تمام بافت پستان باشد. یک کارآزمایی بالینی با مطالعه نظارت فعال به عنوان جایگزینی برای جراحی ممکن است گزینه دیگری باشد. کارسینوم مجاری شیری درجا با استفاده از طیف وسیعی از آزمایشات تشخیص داده می شود. این ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه سینه
- ماموگرافی (اشعه ایکس پستان)
- اسکن اولتراسوند (از امواج صوتی برای تولید تصویر استفاده می کند)
- بیوپسی هسته (با استفاده از یک سوزن توخالی برای نمونه برداری از بافت، تحت بی حسی موضعی، برای بررسی زیر میکروسکوپ، ممکن است چندین نمونه بافت به طور همزمان گرفته شود)
- بیوپسی به کمک خلاء (یک پروب توخالی متصل به خلاء برای نمونه برداری از بافت، تحت بی حسی موضعی، برای بررسی زیر میکروسکوپ استفاده می شود)
- عمل جراحي: جراحی تقریباً همیشه اولین درمان برای DCIS است.
- ممکن است جراحی حفظ پستان (همچنین به عنوان برداشت گسترده موضعی یا لامپکتومی شناخته می شود) یا ماستکتومی باشد. ماستکتومی با حفظ نوک پستان ممکن است در برخی موارد امکان پذیر باشد.
ماستکتومی بیشتر در موارد زیر توصیه می شود:
- DCIS ناحیه بزرگی از پستان را تحت تاثیر قرار می دهد. DCIS در بیش از یک قسمت از پستان قرار دارد (اگرچه اگر نواحی کوچک باشند، ممکن است به جای ماستکتومی دو برش موضعی گسترده انجام شود)
- این ناحیه برداشته شده است، اما با استفاده از برش موضعی گسترده، نمی توان حاشیه شفافی از بافت طبیعی در اطراف DCIS به دست آورد.
- اگر ماستکتومی لازم نیست اما ترجیح می دهید آن را انجام دهید، می توانید این موضوع را با جراح سینه خود در میان بگذارید.
- بازسازی سینه: اگر ماستکتومی انجام می دهید، معمولاً می توانید سینه را بازسازی کنید. این کار را می توان همزمان با ماستکتومی (بازسازی فوری) یا ماه ها یا سال ها بعد (بازسازی تاخیری) انجام داد.
- برخی از زنان ترجیح می دهند که بازسازی سینه انجام ندهند یا نمی توانند. آنها ممکن است از پروتز سینه استفاده کنند.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان
اگر در حال انجام ماستکتومی هستید، متخصص شما ممکن است در مورد بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان همزمان صحبت کند. بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان مشخص می کند که آیا غدد لنفاوی نگهبان (اولین گره لنفاوی که سلول های سرطانی به احتمال زیاد به آن گسترش می یابند) از سلول های سرطانی پاک است یا خیر. ممکن است بیش از یک گره لنفاوی نگهبان وجود داشته باشد. اگر واضح باشد، معمولاً به این معنی است که سایر گره ها نیز واضح هستند، بنابراین نیازی به حذف بیشتر نیست. اگر نتایج بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان نشان دهد که اولین گره یا گره تحت تأثیر قرار گرفته است، ممکن است به این معنی باشد که سرطان سینه مهاجم و همچنین DCIS وجود دارد. گاهی اوقات، مناطق کوچکی از سرطان مهاجم ممکن است در طول بیوپسی اولیه نادیده گرفته شوند.
اگر کارسینوم مجاری شیری درجا درمان نشود، سلول های سرطانی ممکن است توانایی انتشار در خارج از مجاری، به بافت سینه اطراف را ایجاد کنند. این سرطان به عنوان سرطان سینه مهاجم شناخته می شود. سرطان مهاجم این پتانسیل را دارد که به سایر نقاط بدن نیز سرایت کند. در برخی موارد، DCIS هرگز بیشتر توسعه نمی یابد یا آنقدر آهسته رشد می کند که هرگز در طول زندگی فرد آسیبی نخواهد داشت.
پیشگیری از کارسینوم مجاری شیری درجا
با رعایت برخی نکات می توان از ابتلا به کارسینوم مجاری شیری درجا پیشگیری کرد و ریسک ابتلا به سرطان سینه را کاهش داد:
- برخی ترکیبات هورمون درمانی، ریسک ابتلا به سرطان سینه را بالا می برند. بهتر است پایین ترین دوز هورمون درمانی در کمترین بازه زمانی انتخاب شود.
- در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید حتماً باید زیر نظر پزشک آزمایش های غربالگری سرطان سینه را انجام دهید.
- چاقی یکی از فاکتورهای خطر است که ریسک ابتلا به سرطان پستان پس از یائسگی را افزایش می دهد.
- مصرف الکل و دخانیات را کاهش دهید.
- حداقل روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
امروزه ماموپلاستی یا جراحی ترمیمی پستان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا، همچنین دستگاه های مجهز و مدرن انجام میشود. این جراحی به منظور ایجاد زیبایی و ترمیم معایب پستان صورت میگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کمپین های افزایش آگاهی از سرطان پستان در ایران
تاریخ انتشار : 1402-08-07تاریخ بروز رسانی : 1403-05-08 -
درباره نئوپلاسم یا تومور پستان در زنان بیشتر بدانید
تاریخ انتشار : 1401-03-30تاریخ بروز رسانی : 1402-06-18 -
گروه های پشتیبانی برای بیماران سرطان پستان در ایران
تاریخ انتشار : 1402-06-31تاریخ بروز رسانی : 1402-07-02 -
آیا پروتز سینه موجب سرطان پستان می شود؟
تاریخ انتشار : 1400-10-04تاریخ بروز رسانی : 1403-03-02 -
درباره سرطان سینه بیشتر بدانید
تاریخ انتشار : 1399-12-16تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .