افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان در ارتباط با سابقه خانوادگی
خطر ابتلا به سرطان پستان در برخی افراد بیشتر از جمعیت عادی است زیرا سایر اعضای خانواده آن ها سرطان های خاصی داشته اند. به این می گویند سابقه خانوادگی سرطان که در ادامه می خواهیم به آن بپردازیم.
سابقه خانوادگی و ریسک ابتلا به سرطان پستان
تشخیص سرطان سینه در مادر، خواهر یا دختر (بستگان درجه یک) تقریباً دو برابر خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، پزشک شما را برای ارزیابی به یک کلینیک تخصصی پستان یا کلینیک ژنتیک معرفی می کند:
یکی از بستگان درجه یک مبتلا به سرطان در هر دو پستان که اولین سرطان در سن کمتر از 50 سال تشخیص داده شد.دو نفر از بستگان درجه یک، یا یک نفر از بستگان درجه یک و یک بستگان درجه دو، که در هر سنی مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شده است. (بستگان درجه دو عبارتند از خاله، دایی، برادرزاده، خواهرزاده، پدربزرگ و مادربزرگ و نوه)
همچنین بخوانید: علائم سرطان سينه در مردان
یکی از اقوام درجه یک زن مبتلا به سرطان سینه در سن کمتر از 40 سال.یکی از بستگان مرد درجه یک که در هر سنی مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شده است. همچنین در صورتی که یکی از بستگان درجه یک یا درجه دوم شما مبتلا به سرطان سینه در سنین بالای 40 سال و یکی از موارد زیر باشد، پزشک عمومی شما باید شما را ارجاع دهد:
- الگوهای پیچیده سرطان های متعدد که در سنین جوانی تشخیص داده می شوند
- نوعی تومور مغزی به نام گلیوما یا کارسینوم قشر آدرنال دوران کودکی
- سارکوم (سرطان استخوان یا بافت نرم) در بستگان کمتر از 45 سال
- دو یا چند نفر از بستگان مبتلا به سرطان سینه از طرف پدر شما
- سرطان در هر دو پستان بود (دو طرفه)
- سرطان در یک مرد
- سرطان تخمدان
ارتباط ژن های ارثی با سرطان پستان
بیشتر سرطان ها با ژن های معیوب ارثی مرتبط نیستند. از هر 100 سرطان (حدود 5 درصد) فقط 5 مورد با یک ژن معیوب ارثی مرتبط است. این اطلاعات در مورد برخی از ژن های معیوب ارثی است که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. ژن های معیوب را جهش ژنی نیز می نامند. مهم است که به یاد داشته باشید که این شرایط نادر هستند. بیشتر سرطان ها به دلیل ترکیبی از شانس و محیط ما ایجاد می شوند، نه به این دلیل که یک نقص ژن سرطانی را به ارث برده ایم. اگر سابقه خانوادگی سرطان قوی دارید با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
ژن های BRCA1 و BRCA2
همه افراد دارای ژن های BRCA1 و BRCA2 هستند. BRCA مخفف عبارت BReast CAncer gene است. آن ها ژن های مهمی هستند که سلول های بدن ما را از رشد و تقسیم خارج از کنترل باز می دارند. پزشکان به این ژن های سرکوبگر تومور می گویند.
نقص (یا جهش) در ژن BRCA1 یا BRCA2 به این معنی است که سلول ها می توانند خارج از کنترل رشد کنند. این می تواند منجر به ایجاد سرطان شود. ژن های معیوب BRCA1 و BRCA2 نادر هستند. از هر 400 نفر فقط 1 نفر دارای ژن BRCA1 یا BRCA2 معیوب است. هم مردان و هم زنان ممکن است دارای ژن های معیوب BRCA1 یا BRCA2 باشند. افرادی که نسخه های معیوب این ژن ها را به ارث می برند، خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان را افزایش می دهند. این شامل:
- سرطان پستان
- سرطان تخمدان
- سرطان پروستات
- سرطان پانکراس
محققان بر این باورند که حدود 70 نفر از هر 100 زن (حدود 70٪) با ژن معیوب BRCA1 یا BRCA2 تا سن 80 سالگی به سرطان سینه مبتلا می شوند. از هر 100 مرد تا 10 نفر (تا 10٪) با BRCA2 معیوب به سرطان سینه مبتلا می شوند. اگر فکر می کنید هر یک از این ژن های معیوب را به ارث برده اید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
درمان و کنترل سرطان پستان ناشی از سابقه خانوادگی
انتخاب های سبک زندگی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه تا حد ممکن انجام دهید:
- هرگز سیگار نکشید (یا اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید)
- خوردن غذای مقوی
- محدود کردن الکل
- حفظ وزن سالم
- ورزش منظم
این ها تنها تعدادی از مراحلی هستند که می توانید انجام دهید. در کنار این انتخاب های سبک زندگی، گزینه های کاهش خطر دیگری برای زنان با سابقه خانوادگی قوی سرطان پستان وجود دارد. از جمله:
- دارو های هورمون درمانی: نشان داده شده است که چهار داروی هورمون درمانی خطر ابتلا به سرطان سینه با گیرنده هورمون مثبت را در زنان در معرض خطر کاهش می دهند. SERMs (تعدیلکننده های انتخابی گیرنده استروژن) تاموکسیفن و اویستا (نام شیمیایی: رالوکسیفن) و مهارکننده های آروماتاز Aromasin (نام شیمیایی: exemestane) و Arimidex (نام شیمیایی: آناستروزول) چهار دارویی هستند که در این روش استفاده می شوند.
- نشان داده شده است که تاموکسیفن خطر ابتلا به سرطان پستان برای اولین بار با گیرنده هورمونی مثبت را در زنان یائسه و یائسه در معرض خطر بالا کاهش می دهد. برخی داروها ممکن است با اثرات محافظتی تاموکسیفن تداخل داشته باشند.
- غربالگری مکرر: اگر به دلیل سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه در معرض خطر بالایی قرار دارید، شما و پزشکتان یک برنامه غربالگری متناسب با شرایط منحصر به فرد خود تهیه خواهید کرد. دستورالعمل های غربالگری سرطان سینه توصیه شده عبارتند از:
- خودآزمایی ماهیانه پستان
- معاینه سینه سالانه توسط پزشک یا پرستار شما
- ماموگرافی از سن 40 سالگی شروع می شود
برنامه غربالگری شخصی شما همچنین ممکن است شامل آزمایش های زیر باشد تا هر سرطانی را در اسرع وقت شناسایی کنید:
- ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) پستان
- سونوگرافی سینه
- جراحی محافظتی: برداشتن یک یا هر دو سینه و تخمدان سالم که جراحی پیشگیرانه نامیده می شود، گزینه های بسیار تهاجمی و غیرقابل برگشتی برای کاهش خطر است که برخی از زنان انتخاب می کنند.
- جراحی پروفیلاکسی سینه ممکن است بتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 97 درصد کاهش دهد. در این جراحی تقریباً تمام بافت پستان برداشته می شود، بنابراین سلول ها کمی از پستان باقی می ماند که می توانند به سرطان تبدیل شوند.
امروزه ماموپلاستی یا جراحی ترمیمی پستان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا، همچنین دستگاه های مجهز و مدرن انجام میشود. این جراحی به منظور ایجاد زیبایی و ترمیم معایب پستان صورت میگیرد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نتیجه تحقیقات درباره سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
طول عمر مبتلایان به سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1402-02-14تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
عوامل خطرساز برای سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1399-12-04تاریخ بروز رسانی : 1403-04-28 -
واکنشهای روانی پس از آگاهی از سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1400-03-17تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12 -
پورت گذاری و کاربرد آن در شیمی درمانی برای مبتلایان به سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1401-08-12تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .