مهمترین نکات در ماموگرافی سینه های دارای پروتز
ماموگرافی یک روش برای آزمایش و بررسی دقیق بافت پستان است. در این روش با استفاده از پرتو های خفیف اشعه ایکس، بیماری های پستان شناسایی و تشخیص داده می شوند. به عبارتی ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از بافت پستان است که به شناسایی زودهنگام سرطان های غیر قابل لمس کمک می کند. در این مقاله به بررسی امکان انجام ماموگرافی بر روی پستان های دارای پروتز می پردازیم.
ماموگرافی چیست؟
یک نوع روش پرتونگاری است که در علم تصویربرداری پزشکی به شدت پر کاربرد می باشد. ماموگرافی حتی قادر به تشخیص سرطان پستان ۱۰ سال قبل از قابل لمس شدن آن است. توصیه شده خانم هایی که اقوام درجه ۱ آن ها مانند خواهر یا مادرشان به سرطان سینه مبتلا شده باشند، از ۳۵ سالگی هر سال ماموگرافی انجام دهند. طبق تحقیقات انجام شده، ماموگرافی سبب می شود که از هر ۲۰۰۰ خانم، زندگی یک نفر به مدت ۱۰ سال طولانی تر شود.
پروتز سینه چیست؟
پروتز سینه یا همان ایمپلنت سینه به منظور افزایش حجم سینه و بازسازی آن صورت می گیرد که دارای دو جنبه زیبایی و درمانی می باشد. هدف انجام این عمل زیبایی ایجاد سینه های بزرگتر و حجیم تر و یا جایگزین کردن حجمی از سینه است که به دلایل مختلفی مانند شیردهی، حاملگی، سوء تغذیه، سرطان، ضربه و... از دست رفته است؛ می باشد. بازسازی پستان پس از سرطان سینه و عمل ماستکتومی به جنبه درمانی این روش اشاره دارند. این عمل زیبایی توسط جراح پستان و جراح پلاستیک قابل انجام است.
پروتز چگونه در ماموگرافی تاثیر می گذارد؟
بخشی از پستان که توسط پروتز پوشیده شده است در ماموگرافی قابل دیدن نیست چرا که اشعه ایکسی که در این روش برای تصویر برداری استفاده می شود قادر نیست به خوبی از بین پروتز های سیلیکون و یا آب نمکی عبور کند در نتیجه بافت پستانی بالا و پایین پروتز به خوبی نشان داده نمی شود.
برای اینکه ماموگرافی از پستان های دارای پروتز بتواند بیشترین مقدار از بافت سینه را نشان دهد میتوان تعداد تصویری که از پستان تهیه می شود را افزایش داد؛ به طوری که از هر پستان به جای ۲ عدد عکس، ۴ یا ۳ عکس می گیرند. در عکس های اضافه، پروتز را از روی قفسه سینه کنار زده می شود و پستان بر روی آن به جلو کشیده می شود، فشار ناشی از پروتز که بر قفسه سینه وارد می شود سبب می شود که عکس های بهتری از بخش جلوئی پستان تهیه شود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: محدودیت های ماموگرافی
به تصاویر اضافه ایی که از پستان تهیه می شود اصطلاحا جابجایی ایمپلنت گفته می شود.دقت کنید زمانی که صرف چکاپ تصاویر در ماموگرافی پستان های معمولی و پروتزی می شود یکسان است.در صورتی که پروتز زیر بافت خود سینه باشد نسبت به وقتی که زیر عضله است؛ به دلیل سختی بیشتر در تفسیر به یک رادیولوژیست با تجربه تر نیاز است.طبق تحقیقات انجام شده، ماموگرافی هنوز بهترین و کارآمدترین روش برای تشخیص سرطان پستان حتی در پستان های دارای پروتز است.
بعد از ماموگرافی چه کنیم؟
بعد از انجام ماموگرافی، معمولاً نیازی به مراقبتهای خاصی نیست و میتوانید به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید. در صورتی که احساس ناراحتی یا حساسیت در پستانها داشتید، میتوانید از مسکنهای معمولی استفاده کنید. نتایج ماموگرافی توسط پزشک بررسی شده و در صورت نیاز به آزمایشهای تکمیلی یا پیگیری بیشتر، با شما تماس گرفته خواهد شد. همچنین مهم است که در برنامههای منظم غربالگری خود پایبند باشید تا هر گونه تغییر یا مشکل احتمالی به موقع شناسایی شود.
آیا ماموگرافی می تواند به پروتز سینه آسیب برساند؟
- پخش کردن کپسول فیبری در اطراف پروتز ممکن است سبب تغییر شکل آن ها بشود و بافت پستان را نرم تر کند؛ اما دقت کنید که هیچ تضمینی وجود ندارد که هر دو پستان به یک اندازه تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر کنند.
- وقتی پروتز را از روی بافت سینه کنار می زنند، ممکن است احساس درد آزاردهنده ای در بیمار ایجاد شود.
- اینکه ماموگرافی سبب پارگی پروتز شود به صورت نادر اتفاق می افتد؛ اما در صورتی که قبلا پروتز پاره شده یا نشست داشته است، ماموگرافی می تواند باعث پخش شدن بیشتر سیلیکون یا آب نمک پروتز به بافت پستان شود.
- شایان به ذکر است که بعضی وقت ها پارگی پروتز به وسیله ماموگرافی تشخیص داده می شود اما این روش برای این تشخیص مناسب نیست و باید به جای آن از MRI استفاده کرد.
- قبل از انجام ماموگرافی حتما رادیولوژیست را از وجود پروتز مطلع کنید.
- برخی توصیه کرده اند که افرادی که دارای پستان های پروتزی می باشند به جای استفاده از ماموگرافی از پستان ها، به وسیله پرتو های اشعه ایکس تصویر برداری کنند.
- افرادی که دارای ایمپلنت پستان می باشند باید ماموگرافی غربالگری منظم را به صورت توصیه شده انجام دهند.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علائم وجود توده پستان چیست؟
تاریخ انتشار : 1399-12-24تاریخ بروز رسانی : 1403-06-10 -
کدام تغییرات پستان ها طبیعی و کدام خطرناک هستند؟
تاریخ انتشار : 1400-09-25تاریخ بروز رسانی : 1403-07-21 -
آیا لیزر موی زائد و استفاده از مام زیر بغل سرطان زا است؟
تاریخ انتشار : 1400-01-12تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
ماموگرافی در چه سنی توصیه میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-11-20تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27 -
نحوه ی کارکرد دستگاه ماموگرافی
تاریخ انتشار : 1400-03-23تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27
نظرات کاربران درباره این مطلب :صادق امینی [ 1401-06-29 ]
سلام وقت بخیر برای همسرم یک نوبت اورژانسی می خواستم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .