ماموگرافی در چه سنی توصیه میشود؟
یکی از سرطان های شایع در بین خانم ها سرطان پستان است .از آنجایی که تشخیص به موقع سرطان می تواند به روند درمان بسیار کمک کند، دغدغه ی بسیاری از خانم ها جلوگیری از سرطان پستان یا تشخیص به موقع آن می باشد . ماموگرافی یکی از راه هایی است که به پزشک کمک می کند در اسرع وقت این بیماری را تشخیص دهد . در این مقاله بهترین سن برای انجام ماموگرافی را بررسی می کنیم.
- ماموگرافی چیست؟
- آیا میزان اشعه ایکس استفاده شده در ماموگرافی خطر دارد؟
- آزمایش های تکمیلی ماموگرافی
- چه سنی برای انجام ماموگرافی مناسب است؟
- چه زمانی از چرخه قاعدگی برای انجام ماموگرافی بهتر است؟
- آیا افرادی که پروتز سینه انجام داده اند می توانند ماموگرافی کنند ؟
- ایا انجام ماموگرافی برای مادران شیرده مجاز است؟
ماموگرافی چیست؟
ماموگرافی عملی است که جهت غربالگری سرطان سینه انجام می شود. در ماموگرافی با استفاده از اشعه ایکس بافت سینه بررسی می شود و در صورت مشاهده مواردی مشکوک به سرطان، آزمایش های بیشتر انجام می شود. این روش در تشخیص سرطان در افرادی که هیچ نشانه ای از سرطان ندارند و یا در مراحل ابتدایی سرطان هستند بسیار موثر عمل می کند . از موارد بسیار مهم در درمان سرطان پستان ، تشخیص به موقع و شروع درمان در همان مراحل ابتدایی بیماری می باشد و ماموگرافی نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند .
آیا میزان اشعه ایکس استفاده شده در ماموگرافی خطر دارد؟
میزان اشعه ایکس استفاده شده در ماموگرافی بسیار کم است و انجام آن خطری برای فرد ندارد. به طور کلی افراد در زندگی روزمره از طبیعت اطراف خود پرتو دریافت می کنند که هیچ خطری برای آنها ندارد.برای مثال با افزایش ارتفاع در مسافرت های هوایی میزان دز دریافتی پرتوایکس که منشاء آن خورشید است، افزایش می یابد. میزان دز پرتو در ماموگرافی تقریبا معادل یک سفرهوایی مثلا از ایران به مقصد آلمان می باشد.
آزمایش های تکمیلی ماموگرافی
از معایب ماموگرافی این است که در این روش امکان برخورد به موارد مثبت نادرست بسیار زیاد است و ممکن است باعث نگرانی افراد شود . در این موارد برای بررسی بیشتر علاوه بر ماموگرافی به یک سری آزمایش های تکمیلی و یا انجام سونوگرافی نیاز است . اما این آزمایش ها به معنای روشن شدن زنگ خطر نیست . ۹۵ درصد افرادی که نیاز به انجام آزمایش های تکمیلی دارند مبتلا به سرطان نشده اند .برای تشخیص دقیق تر معمولا ماموگرافی و سونوگرافی به طور مکمل عمل می کنند .
چه سنی برای انجام ماموگرافی مناسب است؟
بطور کلی انجام ماموگرافی برای افراد زیر ۳۵ سال مجاز نیست و فقط در مواردی که فوق تخصص جراحی پستان تشخیص بدهد که انجام ماموگرافی لازم است باید انجام شود . دلیل اینکه ماموگرافی برای افراد زیر ۴۰ سال توصیه نمی شود این است که بعد از چهل سالگی است که میزان تغییرات هورمون های زنانه کمتر می شود و بافت سینه تقریبا ثابت می شود . همچنین احتمال سرطان پستان در سنین کمتر از ۴۰ سال بسیار کم است .
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درباره ماموگرافی بیشتر بدانید
- ماموگرافی دو نوع دارد : ماموگرافی غربالگری و ماموگرافی تشخیصی .
- ماموگرافی غربالگری : این نوع ماموگرافی برای خانم های بالای ۴۰ سال می باشد . در صورتی که در اطراف خود خواهر ، مادر و یا دخترشان به سرطان سینه مبتلا شده باشند ، باید هر سال ماموگرافی انجام شود . درصورتی که فرد در اطراف خود فردی با سابقه سرطان سینه نداشته باشد می تواند دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهد .
- ماموگرافی تشخیصی : این نوع ماموگرافی برای تشخیص انجام می شود و محدودیت سنی خاصی ندارد.
چه زمانی از چرخه قاعدگی برای انجام ماموگرافی بهتر است؟
از انجایی که قاعدگی بر بافت پستان ها اثرگذار است بهتر است برای انجام ماموگرافی در روزهای پایانی پریود و یک هفته پس از شروع قاعدگی اقدام کنید .به دلیل تغییرات هورمونی توصیه نمی شود قبل از پریود ماموگرافی کنید.
آیا افرادی که پروتز سینه انجام داده اند می توانند ماموگرافی کنند ؟
افرادی که جراحی پروتز سینه انجام داده اند نیز می توانند ماموگرافی انجام دهند. انجام ماموگرافی هیچ آسیبی به بافت پروتز نمی زند و فعالیتی بی خطر برای پروتز محسوب می شود .
ایا انجام ماموگرافی برای مادران شیرده مجاز است؟
بله مادران شیرده نیز میتوانند ماموگرافی انجام دهند . بهتر است قبل از ماموگرافی شیر را بدوشند .
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
ماموگرافی دیجیتال چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-05-22تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27 -
نحوه ی کارکرد دستگاه ماموگرافی
تاریخ انتشار : 1400-03-23تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27 -
مهمترین نکات در ماموگرافی سینه های دارای پروتز
تاریخ انتشار : 1401-05-27تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .