آیا بعد از جراحی لامپکتومی ظاهر سینه تغییر می کند؟
لامپکتومی یک عمل جراحی رایج می باشد که در آن سرطان یا دیگر بافت های غیر طبیعی از پستان حذف می شوند. به لامپکتومی عمل جراحی حفظ پستان یا محافظت از پستان نیز گفته می شود زیرا بر خلاف ماستکتومی تنها بخشی از پستان برداشته می شود. بافت مورد برش در این عمل جراحی معمولا محدود است و تهاجم به بافت اطراف در طول جراحی وجود ندارد بنابراین روشی نسبتا غیر تهاجمی می باشد. در این مقاله به بررسی دقیق تر جراحی لامپکتومی و عوارض آن می پردازیم.
اقدامات قبل از جراحی لامپکتومی
- انجام آزمایشات قبل از عمل طبق دستورالعمل. آزمایش بسته به سن، وضعیت سلامتی و روش جراحی متفاوت خواهد بود. آزمایش قبل از عمل ممکن است شامل یک ماموگرافی ، بیوپسی توده سینه ، اشعه ایکس سینه، EKG (الکتروکاردیوگرام)، آزمایش خون و سایر آزمایشات در صورت لزوم باشد.
- کاهش وزن اضافی قبل از عمل از طریق برنامه غذایی سالم و برنامه ورزشی
- در صورت خوردن یا نوشیدن نزدیک به شروع عمل ممکن است عمل جراحی شما لغو شود.
- ترک سیگار: حتی ترک تنها چند روز می تواند مفید باشد و به روند بهبودی کمک میکند.
- مصرف یا قطع داروها دقیقاً مطابق دستورالعمل. این توصیه ممکن است شامل عدم مصرف آسپرین، ایبوپروفن و رقیق کننده خون نیز باشد.
چه کسانی به لامپکتومی نیاز دارند؟
افرادی با شرایط زیر می توانند کاندیدای لامپکتومی باشند، در صورتی که:
- سرطان فقط یک ناحیه از سینه بیمار را درگیر کرده باشد.
- تومور در مقایسه با اندازه سینه بیمار نسبتاً کوچک است.
- بیمار پس از برداشتن تومور، بافت باقیمانده کافی برای تغییر شکل سینه خود خواهد داشت.
- بیمار می تواند جلسات پرتودرمانی را به طور کامل سپری کند.
نحوه انجام جراحی لامپکتومی
جراحی کار خود را با تعیین موقعیت تومور آغاز می کند . برای این کار رادیولوژیست با استفاده از ماموگرافی یا سونوگرافی محل تومور را مشخص می کند و یک سیم نازک ، سوزن یا بذر رادیواکتیو کوچک در آن قرار می دهد . جراح از این به عنوان راهنما استفاده می کند تا ناحیه دقیقی را که باید در حین جراحی برداشته شود ، پیدا کند . در جراحی لامپکتومی ، جراح توده سرطانی را به همراه سلول های سالم اطراف آن را برمی دارد ؛ بدین ترتیب اطمینان می یابد که تمام تومور برداشته شده است . سپس توده برای بررسی های بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شود .
در این روش ضایعه سرطانی پستان با یک حاشیه یک تا ده میلی متری از بافت سالم پستان برداشته می شود ولی فرم سینه حفظ می شود و نیازی به بازسازی سینه و استفاده از پروتز پستان نیست .
در این روش بعد از عمل ، حتما باید پستان ها با دوز استاندارد پرتو درمانی شوند ( معمولا ۳۰ جلسه بیست دقیقه ای در سی روز متوالی ) تا امکان عود بیماری در بقیه نسج پستان نباشد . اگر امکان انجام پرتو درمانی و پیگیری های بعدی برای بیمار وجود نداشته باشد ، لامپکتومی روش مناسبی برای بیمار نخواهد بود . البته انجام یا عدم انجام لامپکتومی به عوامل دیگری همچون اندازه و مرحله تومور و مشخصه های خاص بیمار همانند اندازه سینه نیز بستگی دارد .
در گذشته تنها جراحی رایج برای درمان سرطان ، عمل ماستکتومی بوده است که در آن پستان بیمار به طور کامل برداشته می شد ، ولی در روش لامپکتومی نیازی به برداشتن کامل سینه نیست. البته امکان عود مجدد سرطان در روش لامپکتومی کمی بیشتر از ماستکتومی می باشد.
در طول عمل جراحی لامپکتومی ، پزشک ممکن است گره های لنفاوی زیر بغل در سمت سینه درگیر بیماری را بردارد تا برای وجود سرطان تحت آزمایش قرار گیرند . به دنبال برداشت موفقیت آمیز تومور و گره های لنفاوی ، برش ایجاد شده به کمک بخیه بسته شده و پانسمان می گردد .
همچنین بخوانید: مقایسه جراحی لامپکتومی و ماستکتومی پستان
موارد منع انجام لامپکتومی
پزشک ممکن است به دلایل مختلفی انجام لامپکتومی را توصیه نکند:
- اگر چند تومور در یک پستان باشد یا اندازه تومور بسیار بزرگ باشد، این روش توصیه نخواهد شد.
- برای اکثر افراد، پرتودرمانی پس از لامپکتومی انجام می شود. اگر پزشک به شما توصیه می کند که پرتودرمانی دریافت نکنید یا شما نمی خواهید پرتودرمانی کنید، ممکن است لامپکتومی برای شما مناسب نباشد.
- اگر برای سرطان پستان قبلی در همان سینه پرتودرمانی دریافت کرده اید یا در حال حاضر باردار هستید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که از پرتودرمانی اجتناب کنید.
همچنین پزشک شما ممکن است در صورت داشتن موارد زیر انجام لامپکتومی و پرتو درمانی را توصیه کند:
- جهش ژنتیکی که احتمال ابتلای مجدد به سرطان سینه را افزایش می دهد.
- سرطان التهابی پستان (یکی از بدخیم ترین انواع سرطان)
- لوپوس یا بیماری دیگری که خطر عوارض جانبی پرتودرمانی را افزایش می دهد. (لوپوس یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت ها و اندام های خود حمله میکند.)
عوارض بعد از عمل لامپکتومی
هر روش جراحی در کنار مزایای درمانی که دارد ، طبیعتا دارای عوارضی هم می باشد . البته توجه به این نکته ضروری است که انجام درست روش های جراحی بسیار وابسته به مهارت پزشک در این زمینه می باشد . ولی بسته به شرایط بیمار ممکن است عوارض زیر در بیمار ظاهر شود :
- حساسیت به داروی بیهوشی که ممکن است سبب ایجاد سردرد ها و سرگیجه های مداوم در افراد شود .
- ایجاد خونریزی در ناحیه جراحی شده که ممکن است سبب ایجاد حالت شوک و افت هوشیاری در بیمار شود .
- ایجاد آمبولی در خون که ممکن است در اثر ورود لخته خون به داخل جریان خون باشد .
- ایجاد عفونت در محل جراحی
مزایای جراحی لامپکتومی
این جراحی برای کسانی که بسیار نگران از دست دادن سینه هستند مفید است چرا که بافت سینه برداشته نمی شود. روش لامپکتومی ، برای افرادی که توده های کوچک و نزدیک به همی دارند استفاده می شود . در مراحل اول و دوم سرطان که هنوز بیماری به همه قسمت های سینه گسترش نیافته است نیز می توان از این روش استفاده کرد. همچنین جراحان پلاستیک می توانند در طول جراحی لامپکتومی، بازسازی جزئی سینه که به عنوان عمل جراحی توکوپلاستیک نیز شناخته می شود، انجام دهند.
آیا بعد از جراحی لامپکتومی ظاهر سینه تغییر می کند؟
در بسیاری موارد لامپکتومی باعث ایجاد جای زخم یا تغییر در سینه می شود . اگر عمل جراحی بیشتر درگیر باشد روش های مختلفی برای بهبود ظاهر سینه وجود دارد . گزینه ها شامل لیفت سینه ، ترمیم مجدد بافت و در بعضی موارد جراحی پلاستیک زیبایی روی سینه انجام می شود تا ظاهر سینه مناسب باشد .
مراقبت های بعد از عمل لامپکتومی
در خصوص نحوه مراقبتهای لامپکتومی، از جمله مراقبت از بخیه و پانسمان و تشخیص علائم عفونت ، دستورالعمل هایی توسط پزشک به شما داده می شود که لازم است به دقت رعایت گردد. همچنین نسخه هایی برای داروهای مسکن و احتمالاً آنتی بیوتیک دریافت خواهید کرد. انجام برخی فعالیتها، ممکن است برای تان محدود شود. معمولاً 7 تا 14 روز پس از جراحی ، یک قرار ملاقات بعدی با جراح پستان خود خواهید داشت تا وضعیت فعلی تان بررسی شود.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
جراحی سرطان پستان و انکوپلاستی
تاریخ انتشار : 1401-10-06تاریخ بروز رسانی : 1403-05-16 -
جراحی درمانی پستان شامل چه مواردی میشوند؟
تاریخ انتشار : 1402-01-23تاریخ بروز رسانی : 1403-05-16 -
چرا جراحی سرطان پستان انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1400-06-24تاریخ بروز رسانی : 1403-05-16 -
روشهای انجام جراحی پستان در مبتلایان به سرطان
تاریخ انتشار : 1400-01-21تاریخ بروز رسانی : 1403-05-16 -
درمان های جراحی و غیرجراحی جدید در سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1401-03-07تاریخ بروز رسانی : 1403-05-03
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .